Det var Knut Johnsen som begynte med den helt spesielle kyllingtallerkenen. Den var vanvittig populær, og ble til mange sine store skuffelse fjernet fra menyen da Knut solgte gatekjøkkenet og pensjonerte seg. Knut solgte også kiosken, som ligger vegg-i-vegg, men den gikk etter hvert til tre av hans ansatte gjennom mange år, Terje Skansbo, Rannveig Olstad og Tom Roger Hjermstad.
Det tok helt av
I april 2016 tok de tre også over driften av gatekjøkkenet, og reinnførte den populære kyllingtallerkenen.
– Det tok helt av. Folk kom langveis fra. Til og med fra Sverige. Jeg husker spesielt to damer fra Oslo som slo to fluer i en smekk – kylling her og teater på Herredsvang, forteller Hjermstad, som er daglig leder på Jafs Stange.
16.200 tallerkener
Kyllingtallerkenen er et solid varemerke for Johnsens kiosk og gatekjøkken. Det første året etter at kyllingen kom tilbake, ble det solgt hele 12.000 kyllingtallerkener.
– Det er cirka seks tonn kylling, sier Hjermstad og smiler bredt.
I 2017 fulgte de opp med 15.000 solgte kyllingtallerkener, og i fjor ble det nok en rekord.
– Vi solgte utrolige 16.200! Det er 8,1 tonn kyllingkjøtt det. Det er nesten slik at vi bør vurdere å bygge et kyllinghus for å avle dem opp selv, sier gatekjøkkensjefen og ler.
– Det er litt jobb å steke 8,1 tonn kylling, tilføyer Tom Roger og ler.
Hemmeligheten
Kyllingen på Jafs Stange er alltid fersk.
– Den blir aldri fryst. Den blir alltid stekt i fersk tilstand, forteller Hjermstad.
Det er han klar på at er en vinneroppskrift, men ikke alene. En ekstra hemmelighet ligger i krydderet – en hemmelighet som forblir en hemmelighet, men Tom Roger føyer seg litt.
– Jeg kan si at krydderet er lokalprodusert.
Fortsatt ikke smakt Jafs Stange sin berømte kyllingtallerken? Ta deg en tur innom neste gang du er i området!
Takk til Gjermund Trøan i Stangeavisa for tekst og bilde. Artikkelen ble opprinnelig publisert i Stangeavisa (betalingsmur) 18 april 2019.

Foto: Gjermund Trøan, Stangeavisa